Kus kus Maroc..antara makanan tradisi di maroc..di makan oleh orang maroc hanya pada hari jumaat..tetapi bagi anak melayu di maroc..selagi boleh masak..selagi tuh laah mereka akan memakan nyer..hehe..Sejenis makanan yang payah nak masuk ke mulut orang2 asia pada pertama kali..sebab rasa cam pasiaqq atau pun juga di kenali sebagai pasir..hiksss..tapi sehari dua lepas tuh..keinginan untuk mencari semula makanan ini adalah pasti..tak de inhibitor yang boleh menghalang..hehehe..
Sifat..di masak dengan cara kukus..selama berjam jam..pastinya menyentap kesabaran..bagi sesiapa yang di dapur..ketika kus kus ini separa masak..pasti ada sesudu dua yang masuk ke mulut..(ketagih sangat)..then..di tengah di letak kan ayam seekor..ikut jenis kawasan laa..kalau bahagian utara maroc..(tempatku)..ayamnya di panggang dan di tuang madu campur lahh bebawang dan kismis[seperti di dalam gambar]..kalau bahagian selatan seperti rabat..ianya di buat seperti sup..ayam di rebus..bagi aku yang hidup sebagai orang utara neh..sure lah meilih kus kus utara adalah terbaik..sebab manis..:D..selepas itu..lepas letak ayam di tengah..letak pula sesayur potong bebesar gitu..sesayur neh..slalu nya di masak macam masak sup sayur tuh kut..campak jer bebesar gitu..dan sesayur neh secara automatik menutup ayam tadik..hilang dari pandangan..
Cara Memakan..dalam memakan kus kus morocco nih..juga mempunyai protokol paling ketat bila makan bersama dengan orang arab maroc neh..seperti gambar di atas..dalam talam yang di buat dari kaca gitu..di makan bersama untuk 5 orang..duduk mengelilingi talam kus kus tersebut..so kalau kita duduk menghadap kus kus tersebut..kita akan nampak laa kita punya kawasan..dari tepi talam tempat kita duduk tuh street ke tengah tempat ayam tadik..lepas tuh..bila nak makan..prohibited tuk sentuh that ayam..kawasan larangan..kene makan dari tepi talam tuh..street ke tempat ayam..tak leh nak makan kus kus..then koyak ayam sikit..makan kus kus smula..sebab apa?..(unknown)..kene tanya fbi kut..;)..tapiii..bila budak melayu masak kus kus dan makan kus kus..protokol ini di langgar secara kejam..:D..tak ikut protokol langsung..tak sabaaaqq..hehehe..
okay tuh jer dulu tuk entry ku kalii ni..
Sifat..di masak dengan cara kukus..selama berjam jam..pastinya menyentap kesabaran..bagi sesiapa yang di dapur..ketika kus kus ini separa masak..pasti ada sesudu dua yang masuk ke mulut..(ketagih sangat)..then..di tengah di letak kan ayam seekor..ikut jenis kawasan laa..kalau bahagian utara maroc..(tempatku)..ayamnya di panggang dan di tuang madu campur lahh bebawang dan kismis[seperti di dalam gambar]..kalau bahagian selatan seperti rabat..ianya di buat seperti sup..ayam di rebus..bagi aku yang hidup sebagai orang utara neh..sure lah meilih kus kus utara adalah terbaik..sebab manis..:D..selepas itu..lepas letak ayam di tengah..letak pula sesayur potong bebesar gitu..sesayur neh..slalu nya di masak macam masak sup sayur tuh kut..campak jer bebesar gitu..dan sesayur neh secara automatik menutup ayam tadik..hilang dari pandangan..
Cara Memakan..dalam memakan kus kus morocco nih..juga mempunyai protokol paling ketat bila makan bersama dengan orang arab maroc neh..seperti gambar di atas..dalam talam yang di buat dari kaca gitu..di makan bersama untuk 5 orang..duduk mengelilingi talam kus kus tersebut..so kalau kita duduk menghadap kus kus tersebut..kita akan nampak laa kita punya kawasan..dari tepi talam tempat kita duduk tuh street ke tengah tempat ayam tadik..lepas tuh..bila nak makan..prohibited tuk sentuh that ayam..kawasan larangan..kene makan dari tepi talam tuh..street ke tempat ayam..tak leh nak makan kus kus..then koyak ayam sikit..makan kus kus smula..sebab apa?..(unknown)..kene tanya fbi kut..;)..tapiii..bila budak melayu masak kus kus dan makan kus kus..protokol ini di langgar secara kejam..:D..tak ikut protokol langsung..tak sabaaaqq..hehehe..
okay tuh jer dulu tuk entry ku kalii ni..
11 comments:
ni ko kena simpan skit utk aku.. ha ha ha...
look yummy...terus lapaq :)
huhu~~~
lama da x makan nasik cenggini~
dulu mak penah masak gak~
dush~
terasa nk makan lak~
huhu..
protokol yg tak menarik langsung. baik lagi protokol org melayu, makan camporg dgn lauk la best
waa...nampak sungguh lazat...balik mesia nanti bleh tlg masak kot?hoho
eto wwaa makin tembam laa kamu ek isk isk aku suda makin kurus bah tiap² ari ke kliah bersnam bah isk isk
Nampak sedap, tapi banyak pulak protokol makannya ye....
Kus kus semangat.... macam best jer makanan ni...
suami saya bagitau, kat jordan dulu fames ngan maqlubah. penahlah dia masak beberapa kali kat rmh.
nampak bestnya nasi tu.tp cara nak makan tu leceh tu..takleh ke kita langgar peraturan?
hehehe..nk tnya..sedap sgt ker kus kus tuh :-P
rasa mcm tak sedap jerk..ayam jerk yg sedap..kikiki
Post a Comment